Utdanningsprogrammet helsearbeiderfag gir utdanning til yrker innen pleie-, omsorg- og miljøarbeid.
- Med fullført utdannelse kan du få jobb ved sykehus, sykehjem, hjemmetjenester, tilrettelagte tjenester, psykisk helsevern, boliger for funksjonshemmede og rehabiliteringstjeneste.
- Du som velger helsearbeiderfag bør kunne arbeide selvstendig og sammen med andre. Du må like å arbeide med mennesker i alle aldre og ulike funksjonsnivå.
- Utdanningen som helsefagarbeider består av 2 år på skole og 2 år som lærling med lønn i læretida. Etter fullført utdanning og bestått fagprøve i helsearbeiderfaget er du helsefagarbeider.
Programfag (26 timer pr uke)
Helsefremmende arbeid (7 timer per uke)
I dette faget lærer du om hva levevaner, fysisk aktivitet og kosthold betyr for å forebygge sykdom og fremme god helse.
Faget handler om profesjonell helsehjelp, pleie, omsorg og aktiviteter som fremmer helse, trivsel og livskvalitet. I faget lærer du grunnleggende sykepleie, praktiske hygienetiltak og forebygging av smitte.
Du lærer også om sammenhengen mellom kroppens oppbygning, funksjoner og sykdomslære. Helse, miljø og sikkerhet, ergonomi og førstehjelp inngår i faget.
Yrkesutøvelse (5 timer per uke)
Yrkesutøvelse handler om hvordan et helhetlig menneskesyn kan ivaretas. Planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av eget arbeid inngår i faget.
Du lærer om relevant regelverk og yrkesetiske retningslinjer. Helsefagarbeiderens rolle og ansvar i samarbeid med andre yrkesgrupper står sentralt.
Kommunikasjon og samhandling (5 timer per uke)
I dette faget lærer du om hva kommunikasjon og samhandling betyr for mennesker med ulike behov for helse- eller sosialhjelp.
I faget inngår også ulike kommunikasjonsteknikker og konflikthåndtering. Objektiv observasjon, korrekt tilbakemelding og relevant regelverk om taushetsplikt og personvern inngår.
Yrkesfaglig fordypning (9 timer per uke)
I dette faget får du erfaring med innhold, arbeidsoppgaver og arbeidsmåter innenfor de ulike yrkene som helsefagarbeider har yrkeskompetanse for.
Praksisperiodene går over to perioder med ca. 5 uker sammenhengende praksis høst og vår. Du får mulighet å jobbe på sykehjem, hjemmetjenesten og bolig for psykisk utviklingshemmede. Du får erfaring med å planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere det du gjør.
Timefordeling per uke Vg1 og Vg2