Nytt tilbud med dyrefag på Lena-Valle vgs

Fra høsten 2021 kan naturbrukselever få opplæring i dyrefaget.

Hest, elever og hund - Klikk for stort bildeDette passer for deg som er interessert i dyr. Dyrefaget inngår i de nye læreplanene for Vg2 Heste- og dyrefag. Etter to år i skolen og to år i lære, kan du ta fagbrev og bli dyrefaglært.

Et annet alternativ er å studere dyrefag på universitet, f.eks. veterinærstudier, da må du underveis ta realfagsfordypning, på naturbruk i Vg1, Vg2 og Vg3.

Thea, Oliver og Tuva vurderer dette

Hunden Martha, Thea Loe, Oliver Kvarberg og Tuva Bakke - Klikk for stort bildeHunden Martha, Thea Loe, Oliver Kvarberg og Tuva Bakke Morten Kleven Vi snakket med Vg1-elevene Thea Loe, Tuva Bakke og Oliver Kvarberg som alle vurderer dette tilbudet på Vg2. Alle tre synes dette er et spennende tilbud, siden de har egner dyr og er interessert i dette.

Thea har både hest og hund, og vurderer enten å fordype seg i hestefag eller dyrefag, og vil bruka tida framover til hva som kan passe best for seg.

Oliver har en del erfaringer med kaninoppdrett, og har vært nysgjerrig på veterinærstudiet, men er samtidig klar over at det er strenge karakterkrav. Siden utdanningen også kan gi fagbrev ser han også det som en mulighet.

Fjordingen Evelina - Klikk for stort bildeFjordingen Evelina Morten Kleven Tuva synes også dyrefaget er spennende for seg, men har foreløpig ingen klar plan.

Dyrefaget på Vg1

Dyrefaget passer for deg som er praktisk anlagt, gjerne omsorgsfull overfor mennesker, dyr og miljø.

På Vg1 får du en generell innføring i naturbruk, både utendørs i skogen, og innendørs i fjøsene, verkstedene og i klasserommene.

Tuva Bakken klipper klørne til hunden Martha mens faglærer Annette Sand veileder - Klikk for stort bildeTuva Bakken klipper klørne til hunden Martha mens faglærer Annette Sand veileder Morten Kleven Vg1 naturbruk gir deg også noen valg, ved at du for eksempel kan ta ti dager med dyrefag, såkalte valgmoduler. Det kan være:

• dyr i næring, unntatt produksjonsdyr i landbruket (vi ser på yrker innen dyrefaget)
  • gjeterhund
  • sports- og familiedyr – (besøk på NMBU veterinærhøgskolen, forsøksdyr, førstehjelp på dyr og vi tilbyr enkle tjenester som kloklipp, pelsstell m.m.)

Dyrefaget på Vg2

Læreplanene for Vg2 hest- og dyrefaget omfatter programfagene dyrekunnskap, dyrevelferd og aktivitet – 10 timer pr. uke, og drift og entreprenørskap - 5 timer pr. uke.

Fagene omhandler blant annet praktisk håndtering, stell, omsorg og pleie av ulike dyr.

Kjerneelementer i fagene er:

• dyrevelferd og dyrehelse
  • dyr i næring
  • sikkerhet og kvalitet

Arbeidsplasser og bedrifter

Både på Vg1 og Vg2 er faget yrkesfaglig fordypning hvor du kan velge bedrifter som du skaffe deg praksis i. De samme type bedrifter kan seinere være bedrifter som du kan gå i lære hos. Etter fullført fagbrev vil du trolig være attraktiv for tilsvarende bedrifter, og kunne bli ansatt som dyrefaglært i slike bedrifter.

Bedrifter som vil kunne trenge dyrefaglærte er: dyreklinikker, hundekenneler, dyrebutikker, dyreparker, forskningsmiljøene for dyr Hamar, der dyr brukes om terapi, kattepensjonater, m.fl.

Se mer informasjon om valgene innen naturbruk.