Digitalt fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter

Kreativitet og skaperglede er viktigere enn noen gang. Møt Innlandets unge entreprenører på fylkesmesterskapet 18. mars.

Ungdomsbedriften FastPark UB - Klikk for stort bildeUngdomsbedriften FastPark UBUngt Entreprenørskap Innlandet ønsker velkommen til fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter!

Torsdag 18. mars kl. 08.30 til 15.15

(hovedsendingene går kl. 08.30–09.00 og 14.30–15.15)

Arrangementet foregår digitalt og er åpent for alle.

Gå til sendingen på YouTube

Oversikt over deltakere

Har avslørt de første tre på topp

Ungt Entreprenørskap Innlandet har avslørt de første tre på topp under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter:

De første vinnerne i de forhåndsvurderte kategoriene Beste logo og Beste kundeopplevelse på nett er kåret!

Se Ungt Entreprenørskap sin Facebook-side

75 ungdomsbedrifter deltar

I et år preget av korona har 900 elever ved Innlandets videregående skoler skapt sine egne ungdomsbedrifter. 75 av disse bedriftene deltar på fylkesmesterskapet 18. mars.

På vår digitale sending kan du bli vitne til ekte skaperglede, kreativitet og engasjement! De beste ungdomsbedriftene representerer Innlandet under NM for ungdomsbedrifter i slutten av april.

Hva mener ungdommen vi skal leve av i framtida?

Hele 250 000 nye jobber må skapes i Norge de neste 10 årene for å opprettholde det samfunnet vi kjenner i dag. Nå kan du se hva de unge mener vi skal leve av i fremtiden.

Om det er én ting Norge trenger framover, er det unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler. Skal vi som samfunn klare å etablere 25 000 nye arbeidsplasser hvert år framover, må vi trene de unge på å se muligheter og gjøre noe med dem.

Innlandet trenger ungdom som satser

Vi trenger unge som tør å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller utfordre det etablerte som arbeidstaker. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut gründerlivet i trygge omgivelser, og blir kjent med rollene i arbeidslivet på en virkelighetsnær måte.

Å drive ungdomsbedrift handler om å lære ved å gjøre.

Sannsynligheten øker for at de en gang i framtiden selv blir jobbskapere. Og enten de blir jobbskapere eller arbeidstakere, får de med seg erfaring og ferdigheter som vil gjøre dem bedre rustet til å møte livet som venter etter skole og utdanning.

Karin Rønning, daglig leder i Ungt Entreprenørskap - Klikk for stort bildeKarin Rønning, daglig leder i Ungt EntreprenørskapUngdommene har skapt sin egen forretningsidé, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter og tjenester, drevet markedsføring og bygd nettverk. De har laget en forretningsplan og satt opp budsjetter, og har valgt seg mentorer fra arbeidslivet.

– Å drive ungdomsbedrift handler om å lære ved å gjøre, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet, Karin Rønning.

– Elevene lærer fagene gjennom å drive ungdomsbedriften. De bygger kompetanse på kreativitet, samarbeid, problemløsing og på å ta initiativ og ansvar. Dette er kompetanse arbeidslivet etterspør. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det, du må praktisere det, understreker Rønning.

Kreativitet tross korona

Hundesnacks fra rein i Jotunheimen, minnebok med lydfunksjon for demente, røykovner til varmrøyking av mat, virtuell 360-visning av eiendommer – dette er bare noen av ideene fra årets ungdomsbedrifter.

Stadig flere er dessuten opptatt av at de vil drive en bærekraftig bedrift. Mange av ideene handler om gjenbruk og produkter som skal bidra til at folk kaster og forbruker mindre.

– Korona har ikke satt noen stopper på kreativiteten til ungdommene, snarere tvert imot. Det er utrolig inspirerende å se hvordan de har klart å holde motivasjonen oppe selv om skolehverdagen i lange perioder har vært ganske annerledes, fortsetter Rønning.

Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell organisasjon som bygger bro mellom skole og arbeidsliv. UE er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene sine ute i skolen.

– Det lokale næringslivet ser verdien av kompetansen som bygges hos de unge når de får drive ungdomsbedrift, og samarbeidspartnerne våre er utrolig viktige for oss. De stiller med både økonomiske og faglige ressurser, blant annet som mentorer og i juryer på fylkesmesterskapet, forteller Rønning.

53 personer fra arbeids- og næringsliv stiller opp som jury for å vurdere og gi tilbakemeldinger til elevene. Under dagen vil det foregå til sammen 200 juryintervjuer med de unge gründerne fra Innlandet.

– Ungdomsbedrift gir elevene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet, de ser mulighetene i lokalsamfunnet og får viktige nettverk. Jeg tror også at våre programmer kan bidra til at flere velger å flytte hjem igjen etter studier for å bygge seg et liv og en karriere lokalt, sier Rønning.

Videre til NM

Under fylkesmesterskapet kåres vinnere i 13 kategorier, blant annet innovasjon, bærekraft, regnskap og ikke minst beste ungdomsbedrift.

De to beste i hver kategori får representere fylket under norgesmesterskapet som arrangeres digitalt 29. april.

Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet.

Ungdomsbedrift er ett av flere programmer UE tilbyr. UE er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

I Norge når UE årlig ca. 120 000 elever og studenter, og samarbeider med 10 000 lærere og 15 000 frivillige fra arbeids- og næringsliv.

Daglig leder Ungt Entreprenørskap Innlandet:

Karin Rønning