Det er gjort mange aktive grep for å gjøre undervisningen, bygg og utstyr mer bærekraftig.
Bruk av simulatorer i undervisningen
Flere at utdanningsprogrammene har skaffet seg simulatorer, som gjør undervisningen mer effektiv og mindre ressurskrevende.
Vi bruker simulatorer for opplæring innen helse og omsorg, og for teknisk avdeling og naturbruk på truck, lastebil, gravemaskin, traktor, skurtresker, hogstmaskin og lassbærer.
Lærer Yngvild Wennevold instruerer i bruk av gravemaskinsimulator.
Fornybare energikilder
Oppland fylkeskommune satte som mål å være klimanøytral innen 2025. Det innebærer blant annet bruk av fornybar energi. I 2021 blir det mer produksjon av fornybar energi ved at avd. Lena for et eget solcelleanlegg i tillegg til det avdeling Valle allerede har. På Lena-Valle videregående skole produserer vi og bruker fornybar energi på tre måter:
- Skogsflis – Lena fjernvare er lokalisert på avdeling Valle. Lena fjernvarme bruker skogsflis som energikilde.
Les mer på www.fjernkontrollen.no/lena
- Solceller – Det er 264 m2 med solceller på skolens nye kjøre- og ridehall - avdeling Valle.
- Avdeling Valle
- Avdeling Lena
- Biogass – På Presteseter produseres det varme og strøm av biogass som kommer fra ku- og grisemøkk fra skolens husdyrhold. Det er gjennomført to små forskningsprosjekt for å se om det er aktuelt å blande inn løk til husdyrgjødsla:
Les rapporten til Nibio (PDF, 817 kB).
Les en annen rapport (PDF, 381 kB) om gjødseleffekt av husdyrgjødsel kontra bioresten etter kompostering i biogassanlegget.
Lena fjernvarme på Valle
Energiproduksjon solceller på Lena-Valle
Styringstavle for biogassproduksjon på Presteseter
Kunnskap om hvordan man kan utnytte fornybare energikilder er viktigere enn noen gang. Alle elever skal lære mer om dette, og også om hvordan anleggene på skolens område bidrar til reduserte klimautslipp.
Bygg
Det er også lagt stor vekt på bruk av tre som fornybare byggematerialer. Ved utbyggingen av avdeling Valle er det brukt tre blant annet i nye klasserom og de nye internatene. På Presteseter er det brukt tre i byggingen av kufjøset og sauehuset.
Anlegg for ventilasjon og oppvarming er også nytt. Det bidrar til energiøkonomisering i alle bygg.
Sauehuset i tre
Miljøfyrtårn
Skolen er sertifisert som miljøfyrtårn. Sertifiseringen betyr at skolen har forpliktet seg til å være så miljøvennlig som mulig.
At skolen er sertifisert som miljøfyrtårn innebærer fokus på bl.a.:
- Å redusere avfallsmengden
- Å sortere avfall
- Å redusere energiforbruket
- Miljøhensyn i innkjøp
- Klima og miljørapport
Les mer om skolens arbeid med å være miljøfyrtårn.