Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Vg2 Bilskade, lakk og karosseri

Studiet passer for som har godt håndlag og er nøyaktig. Du må kunne arbeide planmessig, effektivt og selvstendig og yte god service.

Bilskade, lakk og karosseri er et innholdsrikt skoleår der du bl.a. lærer om de forskjellige materialene, retting av skader på karosseriet, utskifting og tilpasning av deler og rustbeskyttelse. Du utfører lakkering av små og store deler på kjøretøy, og får opplæring i bruk av lakkutstyr og lakkboks.

Etter Vg2 bilskade-lakk-karosseri kan du velge mellom billakkererfaget, bilskadefaget og chassispåbyggerfaget.

Hva gjør en billakkerer?

Utfører reparasjonslakkering, omlakkering og spesiallakkering. Du jobber med forskjellige lakktyper og -oppbygginger, miljøkrav, blanding av lakk, fargelære, kreativitet, verneutstyr, kostnadsberegning m.m. Dette er et fag med stort fokus på HMS (helse, miljø og sikkerhet).

Hva gjør en bilskadereparatør?

Reparerer skader på karosseri, understell, hjuloppheng, styring, m.m. Du jobber med de forskjellige materialene, varmebehandling, sammenføyningsmetoder, retting av skader på karosseriet, utskifting og tilpasning av deler, rustbeskyttelse, og avansert måle- og strekkutstyr.

Hva gjør en chassispåbygger?

  • Bygging og innredning av karosserier til forskjellige formål, på busser, lastebiler, skapvogner, varebiler og spesialkjøretøyer
  • Karosseri- og innredningsarbeid ut fra arbeidstegninger og beskrivelser
  • Montering av lys-, lyd-, bilde- og kommunikasjonsutstyr i kjøretøyer ved hjelp av grunnleggende elektronikk og elektronikk
  • Montering og demontering av mekaniske og hydrauliske komponenter
  • Korrosjonsbehandling og -sikring av materialer brukt på kjøretøy

Etter Vg2 kan du:

  • Alternativ 1: Være lærling i bedrift i to år for å ta fagbrev
  • Alternativ 2: Ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
  • Alternativ 3: Ta både fagbrev og Vg3 påbygging til generell studiekompetanse

Les mer om billakkerer-, bilskadereperatør- og chassipåbyggerfaget på Vilbli.no

Sist oppdatert 26.09.2016
Fant du det du lette etter?
Login for redigering