Studiespesialisering

På studiespesialisering legger du grunnlaget for videre studier på høyskole og universitet.

Du bør være interessert i å arbeide med teoretiske fag, og du bør like å lese, skrive og regne. Det er en fordel om du er nysgjerrig og interessert i kultur- og samfunnsliv.

På dette utdanningsprogrammet forventes det at du arbeider systematisk, gjerne i samarbeid med andre. I alle fag stilles det krav til selvstendighet, arbeidsinnsats og vilje til å arbeide målrettet, også med stoff som kan virke vanskelig ved første øyekast.

Hva lærer du?

Vg1:

• Fellesfagene engelsk, geografi, matematikk (teoretisk eller praktisk), naturfag, norsk, samfunnsfag og kroppsøving
  • Ett av de tre fremmedspråkene tysk, fransk eller spansk (tysk i alle tre årene for de som ikke har hatt fremmedspråk i grunnskolen)

Vg2:

På Vg2 og Vg3 har du fellesfag. I tillegg fordyper du deg i programfag innen to programområder:

• Realfag
  • Språk, samfunnsfag og økonomi

Realfag på Vg2 og Vg3:
Matematikk, Biologi, Fysikk, Kjemi.

Språk, samfunn og økonomi på Vg2 og Vg3:
Vg2:
Sosiologi og sosialantropologi, medie- og informasjonskunnskap, internasjonal engelsk, rettslære

Vg3: Politikk og menneskerettigheter, medie- og informasjonskunnskap, psykologi, samfunnsfaglig engelsk, rettslære, breddeidrett.

Det er også mulig å kombinere realfag med språk eller samfunnsfag.

Hva kan du bli?

Eksempler på yrker du kan utdanne deg til etter studiespesialisering:

• Sykepleier, sosionom, fysioterapeut
  • Lege, tannlege, veterinær
  • Ingeniør, økonom
  • Arkitekt, designer, filmskaper
  • Jurist, politi
  • Lærer, psykolog

Videre studier

Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høgskoler og universiteter. Noen studier krever at du har en kombinasjon av realfag.

Eksempler på slike studier er ingeniør-, realfags- og medisinske studier. Du finner opptakskravene til høgskole- og universitetsstudier på www.samordnaopptak.no

Hvorfor velge studiespesialisering?

• Studiespesialisering gir et bredt faglig grunnlag.
  • Studiespesialisering gir generell studiekompetanse som er inngangsbilletten til en lang rekke studier ved universiteter og høyskoler.
  • Du vil bli godt faglig forberedt til studier ved høyskoler og universitet, både i Norge og utlandet.
  • Du kan velge blant programfag innen realfag, språk, samfunnsfag og økonomi.
  • Du kan velge programfag som oppfyller spesielle opptakskrav ved inntak til høgskole og universitet.
Tabellen under viser en oversikt over fellesfag. Disse kan du ikke velge bort.

Fellesfag på studiespesialisering

Vg1 Vg2 Vg3 Totalt