Service og samferdsel

Service og samferdsel passer for deg som vil jobbe med kundebehandling. Du må være utadvendt og høflig og være interessert i å jobbe med informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) som arbeidsverktøy.

Du lærer å arbeide systematisk og nøyaktig, både selvstendig og i samarbeid med andre. I tillegg lærer du mye som er nyttig for livet generelt, som ansvar, økonomi, budsjett, regnskap, markedsføring, sikkerhetsarbeid, programvare m.m.

Hva lærer du om?

• Service, drift, produksjon og kommunikasjon i ulike bedrifter
  • Innkjøp og logistikk
  • Økonomi og regnskap
  • Salg og markedsføring av varer og tjenester
  • Bruke PC som arbeidsverktøy, digital kompetanse
  • Planlegging og organisering av HMS (Helse, Miljø og Sikkerhet) i bedrifter
  • Praksis i bedrift (Prosjekt til fordypning)

På Vg1 har du:

• Fellesfagene norsk, engelsk, matematikk, naturfag, og kroppsøving
  • Faget yrkesfaglig fordypning hvor du kan prøve ulike yrker innen service og samferdsel

Hva kan du bli?

Eksempler på yrker du kan utdanne deg til ved å velge service og samferdsel:

• Logistikkoperatør, yrkessjåfør
  • Fagarbeider innen salg, kontor og administrasjon
  • Fagarbeider innen sikkerhetsfaget
  • Reiselivsmedarbeider, resepsjonist
  • IKT-servicetekniker
  • Vekter
  • Leder

Eksempler på arbeidssteder:

• Offentlige eller private kontorer
  • Vekterselskap og forsvaret
  • Reisebyrå eller resepsjonen
  • Salgsbedrifter eller IT-bedrifter
  • Vare- eller persontransportbedrifter

Skolens tilbud etter Vg1:

Vg2 Transport og logistikk

Etter Vg2 kan du:

• Alternativ 1: Være lærling i bedrift i to år for å ta fagbrev
  • Alternativ 2: Ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
  • Alternativ 3: Ta både fagbrev og Vg3 påbygging til generell studiekompetanse

Videre utdanning

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:

• Du kan ta videre utdanning på fagskole. Fagskoleutdanning bygger på yrkesfaglig videregående opplæring og gir en yrkesrettet videreutdanning som kan tas direkte i bruk i arbeidslivet. Du lærer å kombinere teori og praksis ved å arbeide med virkelighetsnære oppgaver.
  • Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet.
  • Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.
Sist oppdatert 11.10.2016