Vg3 Naturbruk med studiekompetanse

Studiekompetansen oppnås ved å ta Vg3 studieforberedende naturbruk etter et av Vg2-tilbudene innen naturbruk.

Oppland fylkeskommune/Jørgen Skaug

Velger du naturbruk med studiekompetanse, må du like en kombinasjon av teori og praksis. Studiet passer for deg som vil arbeide med natur og naturressursene, og som ønsker å studere videre på universitet eller høgskole. Du har gått et ordinært Vg2 innen Landbruk og gartnernæring, Skogbruk, Hest og hovslager eller Anleggsgartner og idrettsanleggsfag.

Du kan velge realfag i Vg1 og Vg2 som gir realfagsfordypning.

Hva lærer du om?

• Planteproduksjon, jordbruk, husdyrhold
  • Skogbruk, friluftsliv og turisme
  • Anleggsgartnerfag
  • Hestehold, andre naturbaserte aktiviteter for helse og omsorg, pedagogisk tilrettelegging, m.m.

På Vg1 har du:

• Fellesfagene norsk, engelsk, matematikk, natur fag og kroppsøving
  • Programfagene på Vg1 er naturbasert produksjon og natur basert aktivitet
  • Faget yrkesfaglig fordypning (YFF) hvor du kan prøve ulike yrker innen naturbruk.

Du kan ta ytterligere naturfag og teoretisk matematikk.

Etter Vg1 naturbruk med studiekompetanse

• Vg2 Anleggsgartner og idrettsanleggsfag
  • Vg2 Hest og hovslager
  • Vg2 Landbruk og gartnernæring
  • Vg2 Skogbruk
  • Vg3 Studieforberedende naturbruk med programfagene naturforvaltning og næringsdrift i naturbruk

Videre studier

Velger du Vg3 Studieforberedende naturbruk, kan du få generell studiekompetanse og studere videre ved høyskoler og universiteter. På Lena-Valle videregående skole kan du velge realfag som gir kompetanse for studier innen miljø- og biovitenskap, blant annet veterinærstudier.

Fag Generell studiekompetanse Spesiell studiekompetanse *
Uketimer på Vg3 Studieforberedende naturbruk
Fellesfag
Kroppøving 2 timer 2 timer
Norsk 10 timer 10 timer
Matematikk påbygg 5 timer -
Naturfag 3 timer -
Historie 5 timer 5 timer
Felles programfag
Naturforvaltning 5 timer 5 timer
Valgfrie programfag
Kjemi/biologi 1/2 - 5 timer
Næringsdrift i naturbruk 5 timer 5 timer
SUM uketimer 35 timer 37 timer

* For å kunne ta spesiell studiekompetanse med realfag på Vg3 Studieforberedende naturbruk, må en velge fordypning i naturfag på Vg1, teoretisk matematikk på Vg1 og Vg2 og eventuelt biologi1 eller kjemi1 på Vg2.

Les mer om Vg3 Naturbruk med studiekompetanse på Vilbli.no

Se video om tidligere elev Ida Beate Bakken