Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Studerer energi- og miljøfag

De har begge gått på Lena-Valle videregående skole. Nå studerer de energi- og miljøfag ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås) som gir dem kunnskap som samfunnet har stort behov for.Marius Kristiansen og Tora Marie Hveem Kjølseth - Klikk for stort bildeMarius Kristiansen og Tora Marie Hveem Kjølseth Lena-Valle vgs

Fra gård på Toten til mastergrad i overflatevann

Tora Marie Hveem Kjølseth - Klikk for stort bildeTora Marie Hveem KjølsethTora Marie (26) er født og oppvokst på Skaugerud gård i Kolbu. Der har hun sammen med sine to brødre hjulpet til og utført ulike praktiske oppgaver på gården.

Etter at hun avsluttet videregående skole begynte hun på NMBU1 hvor hun først tok bachelor i energi og miljøfysikk. For å få innpass på studiet måtte hun ta en del realfag som hun ikke hadde fra før.

Etter bachelor har hun studert vann og miljøteknikk som har gitt henne kunnskap om hvordan samfunnet skal forberede seg på ekstra store nedbørmengder på grunn av klimaendringer. Tora Marie avslutter med en mastergradsutdanning våren 2017.

Når Tora Marie får høre om tilbudet "Naturbruk med energi- og miljøfag" synes hun det er ideelt tilbud for dem som vil jobbe med energi og miljø.

Selv har hun allerede fått jobb mer enn 8 måneder før avsluttet utdanning. Da skal hun arbeide med det hun har studert - hvordan løse utfordringene med få vekk mest mulig overflatevann uten at det gjør skade.

Fra lek på Kapp til master om magnetisk kjøling

MMarius Kristiansen - Klikk for stort bildeMarius Kristiansenarius (25) er født og oppvokst på Kapp i en familie på fire. Sammen med sin storebror og far har han alltid "lekt" med modellfly, fjernstyrte biler og andre tekniske innretninger.

Marius tok videregående skole med studiekompetanse med en del realfag, men måtte ta noen realfag for å begynne utdanningen bachelor i energi og miljøfysikk på NMBU.

Etter bachelor tar Marius master i miljøfysikk og fornybar energi. På NMBUs hjemmesider står det om dette studiet:

For å løse verdens energi- og miljøproblemer trengs det kunnskap om de fysiske prosessene i naturen som danner grunnlaget for klimafysikk og moderne energiteknologi. Dette studiet gir deg kompetanse til å utvikle fremtidens miljø- og energiløsninger.

Marius har spesialisert seg på energifysikk, og han skriver masteroppgaven sin om fremstilling av metaller som egner seg for ''magnetisk kjøling'. Oppgaven skrives i samarbeid med Institutt for energiteknikk på Kjeller. Nedkjølte metaller kan brukes i elektriske kretser for å minske effekttap. Teknologien kan anvendes på fremtidens batterier og brenselceller.

Studiet kan også handle om mye annet som blant annet solcelleteknologi og biodrivstoff.

Aktuelle studiesteder

Studiesteder etter tre år med Naturbruk med energi- og miljøfag på Lena-Valle vgs. kan være:

  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Gjøvik
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim
  • Universitetet i Oslo, Oslo
  • UiT Norges arktiske universitet, Tromsø
  • Universitetet i Agder, Grimstad
  • Høgskolen i Oslo og Akershus, Oslo
  • Høgskulen i Sogn og Fjordane, Sogndal
  • Høgskolen i Hedmark, Evenstad

Se video om Tora Marie og Marius:

Sist oppdatert 01.02.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering