Valle er 100 år i år

Det er i år 100 år siden Valle ble etablert som en jordbruksskole, "Valle smaabruksskole".

Lena-Valle

For drøye 100 år siden var det flere som så behovet for småbrukeropplæring, bl.a. statsminister Gunnar Knutsen som arbeidet for etableringen av slike småbrukerskoler rundt i landet. Ett av resultatene var etableringen av Statens småbrukslærererskole i 1915, men også rundt i landet ble det arbeidet for å etablere egne småbruksskoler.

Østre Toten kjøper Valle

I 1914 ansatte kommunene på Toten Kristian Tollersrud i 1914 som herredsagronom. Etter kort tid henvendte han seg til herredsstyre i Østre Toten om hjelp for å skaffe et mindre bruk hvor han kunne drive bl.a. forsøk og demonstrasjoner, og gjerne ta inn 2-3 lærlinger.

Seinere opprettet kommunen en komité som fikk i oppdrag av kommunen å kjøpe et passende eiendom, og den 14. april 1917 ble Valle kjøpt av Totens Sparebank. Det ble så søkt etter folk til å drive skolen. Kristian Tollersrud ble ansatt som skolestyrer, Arne Vollsæter som binæringslærer og Johan Hansen som husdyrlærer.

Etablert 1. november 2017

Den 1. november 1917 startet det første jordbrukskurset opp med 15 elever, 12 gutter og tre jenter.

Mens Østre Toten kommune hadde etablert Valle i 1917 arbeidet Oppland fylkeskommune med å utrede og foreslå "den framtidige ordning av den offentlige undervisning i småbruksdrift innen amtet m.v." Nemnda som arbeidet med dette foreslo for fylkestinget å "opprette en godt utstyrt og tidsmessig fylkessmåbruksskole. Den foreslo også å opprette en hagebruksskole, og at disse to skolene ble etablert på samme sted.

Stor utbygging

Fylkestinget kjøpte Valle i 1.juli 1918 av Østre Toten kommune for å kunne drive to skoler på Valle. Hagebruksskolen startet opp med 10 elever 14. oktober 1919. Fra høsten 1922 ble de to skolene slått sammen til en skole, Oppland småbruks- og hagebruksskole.

Valle med stor utbygging fra 1921 - Klikk for stort bildeValle med stor utbygging fra 1921 Lena-Valle

Fra 1921 ble det stor utbygging på Valle med undervisningsbygg, rektorbolig, snekkerverksted, lærerbolig, stabbur og utedo. Hele denne store utbyggingen var tegnet av en av de mest kjente norske arkitektene Arnstein Arneberg.

Kilder: Toten Årbok 1992 - Valle - fra småbruksskole til videregående skole 1917-1992 av Simen Bleken, Boka og plogen, Landbruksopplæring i Oppland gjennom 150 år fra 2007 av Olaf Nøkleby.

Skolen planlegger markering av 100-årsjubileumet, bl.a. onsdag 29. mars kl 1830 i skolens festsal, lørdag 23. september og på 100-årsdagen onsdag 1.november.

Sist oppdatert 29.03.2017