Ungdom prøvde grønn pilotskole

Mer enn 400 ungdomsskoleelever prøvde ut seks utdanningsprogram i slutten av november.

Bjørn Åge Sæther

I løpet av tirsdag 27. og onsdag 28. november ble ungdomsskoleelever fra hele fylket bedre kjent med utdanningstilbudene Lena-Valle videregående skole.

Skolen er den eneste grønne pilotskolen i Oppland fylkeskommune og arbeider aktivt med undervisning, lokaler og utstyr og samarbeid med andre for en bærekraftig framtid.

I løpet av disse to dagene fikk elevene prøvd ut ett eller to utdanningsprogram ved skolen. Utdanningsprogrammene som elevene fikk prøve ut var:

• Studiespesialisering
  • Idrettsfag
  • Naturbruk
  • Teknikk og industriell produksjon
  • Service og samferdsel
  • Helse- og oppvekstfag

Studiespesialisering

Bjørn Åge Sæther Etter en velkomst av rektor Torfinn Overn fikk ungdomsskolene omvisning av egne elevguider. De fikk deretter orientering om og smakebiter av realfagene biologi, kjemi og fysikk. Tilsvarende orientering ble gitt om språkfagene og samfunnsfagene som skolen tilbyr.

I løpet av dagen fikk elevene prøve seg på en praktisk øvelse, nemlig å bygge tårn ved hjelp av marshmallows og spagetti.

Skolen gjennomførte en spørreundersøkelse om elevenes interesse for studiespesialisering med fagene friluftsliv eller studiespesialisering med toppidrett hest.

Idrettsfag

Gjertrud Friis Kollandsrud Utprøvingsdagene på idrettsfag var godt besøkt, med 110 elever fordelt på 2 dager. Elevene fikk en presentasjon av de ulike fagene på idrettsfag og alle deltok i en praktisk økt.

I den praktiske økta valgte elevene mellom breddeidrett og toppidrett. Toppidrett var fordelt på fotball, håndball og langrenn/utholdenhet.

Elevene fikk oppleve en variert skoledag, med veksling mellom teori i praksis. En skoledag, som ligner mye på en vanlig skoledag for en elev på idrett.

Naturbruk Trond Nordraak

Trond Nordraak Mer enn 150 ungdom fra hele fylket fikk testet ut naturbruk. Drøye 60 av dem, ankom i egne busser fra Gudbrandsdalen, Valdres og Hadeland, og overnattet fra tirsdag til onsdag. Tirsdag kveld var det aktiviteter med dans og andre aktiviteter i Totenhallen, tilrettelagt av elevene fra Vg3 studiespesialiserende naturbruk.

Tidlig onsdag morgen var det felles frokost før de ble fulgt rundt på ni ulike poster på Valle. Der fikk de på formiddagen orientering om, internat, kantine, elevråd, hest- og hovslagerfag, Vg1 naturbruk, landbruksutdanning, anleggsgartner og idrettsanleggsfag, skogbruk, fellesfagene, Vg3 studieforberedende naturbruk.

På ettermiddagen fikk elevene velge fordypning og praksis i ett av fem temaer, skogbruk, jordbruk/verksted, husdyr, anleggsgartner, hest og hovslager. Elevene som valgte skogbruk fikk prøve ut praktiske øvelser ute i skogen. De som valgte husdyr kjørte til minibuss til Presteseter for å bli bedre kjent med mjølkeproduksjonen, kyr og kalver, samt grisehuset med purker og smågriser.

Teknikk og industriell produksjon

Anne Helene Toft Elevene fikk en orientering om Vg1 teknikk og industriell produksjon. Så fikk de omvisning på verkstedene, og noen fikk prøve sveising for første gang.

På Vg2 bilskade, lakk og karosseri fikk ungdomsskoleelevene en god orientering om skoletilbudet. Det ble en lærerik demonstrasjon av oppretting av bil med karosseri-jigg.

På Vg2 arbeidsmaskiner, tok skolen og Traktorbransjens opplæringskontor imot elevene. Det var lånt inn mye spennende utstyr som ble vist frem til interesserte elever.

På Vg2 kjøretøy var det en god gjennomgang av hvordan undervisningen ble lagt opp på studietilbudet. Undervisningsbiler ble brukt til å demonstrere reparasjoner, og elevene ved skolen var fine rollemodeller.

Service og samferdsel

Vg2 transport og logistikk, fikk de besøkende elevene prøve seg på lastesikringsoppgaver, avtaking av stropper og legging av kjetting, med god instruksjon og hjelp av Vg2-elevene våre.  I tillegg til informasjon om linja fikk de besøkende også prøve seg på simulatorkjøring med lastebil.

På Vg1 service og samferdsel ga elevene informasjon og de fikk delta i økonomi-konkurranse og kommunikasjonsøvelser.

De som besøkte studietilbudene innen teknikk industriell produksjon og service og samferdsel denne dagen, kunne delta i en konkurranse med flotte premier. Dette gjorde at elevene stilte spørsmål, og var mer deltakende enn tidligere år.

Helse- og oppvekstfag

Nærmere 80 ungdomsskoleelever besøkte utdanningsprogrammet: Elevene som kom på besøk hadde valgt å få utprøving av en av de to hovedretninger:

• Vg1 helse- og oppvekstfag som leder til ulike fagbrev (helsefagarbeider, barne- og ungdomsarbeider, m.fl.)
  • HASK Helsearbeiderfag med studiekompetanse

De som valgte helse- og oppvekstfag fikk høre at tilbudet egnet seg for dem som liker å bli kjent med nye folk og lære om andre kulturer, og som er interessert i helse, ernæring, hygiene og livsstil. Arbeid innen dette faget omfatter unge, eldre, funksjonshemmede og psykisk syke.

Elevene som prøvde ut HASK – helsearbeiderfag med studiekompetanse – fikk høre at denne 3-årige utdanningen passer for ungdom som ønsker et opplæringstilbud som fører til generell studiekompetanse, og hvor du samtidig kan lære å jobbe med mennesker.

Sist oppdatert 14.01.2019