Nytt grisehus åpnet i dag!

Mina Gaarder, Anne-Marte Kolbjørnshus og Marthe Stubberudlien - Klikk for stort bildeMina Gaarder, Anne-Marte Kolbjørnshus og Marthe StubberudlienTirsdag 13. mars var det offisiell åpning av nytt grisehus og nye klasserom for Lena-Valle vgs på skolens avdeling på Presteseter.

Mina Gaarder, Anne-Marte Kolbjørnshus og Marthe Stubberudlien - Klikk for stort bildeMina Gaarder, Anne-Marte Kolbjørnshus og Marthe Stubberudlien Morten Kleven

Bygget og funksjonPresteseter med nytt grisehus og klasserom - Klikk for stort bildePresteseter med nytt grisehus og klasserom Morten Kleven

Grisehuset er på 900 m2, mens undervisningsbygget er på 250 m2. Grisehuset er beregnet for kombinert svinehold, dvs. at det blir 30 årspurker som skal produsere smågriser. En del av smågrisene blir foret opp til slaktegriser. Med et undervisningsbygg på Presteseter vil naturbrukselevene får en hel undervisningsdag med bl.a. husdyrfag (ku, gris og sau), men det ligger også godtInteriør grisehus - Klikk for stort bildeInteriør grisehus Morten Kleven  til rette for undervisning i jordbruks- og skogbruksfag også siden skolen har store arealer knyttet til Presteseter gard.

Rektors tale

Et stort antall besøkende kom for å beskue det nye huset. Rektor Torfinn Overn ønsket velkommen til åpningen og snorklippingen. I sin åpningstale sa rektor Torfinn Overn at denne åpningen markerer vi et slags paradigmeskifte på skolen, og der skolen har samlet all husdyrproduksjon (ku, gris og sau)Velkomsttale ved rektor Torfinn Overn  - Klikk for stort bildeVelkomsttale ved rektor Torfinn Overn Morten Kleven  på avdeling Presteseter, fordelt på nye og gamle arenaer, mens hesten fortsatt skal være på Valle. Som eneste naturbruksskole i oppland har skolen hatt en veldig positiv elevtallsutvikling for naturbruk. Totalt 184 elever inneværende skoleår, og søkertall pr. 1. mars for neste skoleår viser at hele 216 elever har Naturbruk med våre ulike kurs som sitt førstevalg - det gjør oss både glade og stolte, sa Torfinn Overn! Han takket politikere, administrasjonen og staben på bygg- og eiendom, samt entreprenør og eksterne samarbeidspartnere for godt og konstruktivt samarbeid, gjennom planleggingen, fra første spadetak og frem til i dag.

Tale fra komiteleder

Fylkespolitiker og komiteleder Markedsjef Vegard Schanche i Gråkjær overrekker gave - Klikk for stort bildeMarkedsjef Vegard Schanche i Gråkjær overrekker gave Morten Kleven Anne-Marte Kolbjørnshus i komité for opplæring og kultur trakk fram betydningen av å utdanne ungdom til landbruk for framtidig matproduksjon. Også hun takket bl.a. entreprenør, administrasjon i fylkeskommunen og skolens ledelse for godt utført arbeid. Hun var den som klippet "snoren" Det gjorde hun ved å klippe over en wienerpølse som ble holdt av elevene Mina Gaarder og Marthe Stubberudlien fra Vg3 Landbruksklassen. Dette markerte åpningen av grisehuset.

Øvrige taler

Gråkjær A/S hadde totalentreprisen på huset, og markedssjef Mai Aanerud, Norsvin overrekker tegning til Åge Flægstad - Klikk for stort bildeMai Aanerud, Norsvin overrekker tegning til Åge Flægstad Morten Kleven Vegard Schanche holdt en liten tale der han takket fylkeskommunen og skolen for gode prosesser og et godt samarbeid.

Mai Aanerud fra Norsvin gratulerte skolen med nytt grisehus og framhevet viktigheten av å gi ungdom god opplæring innen for svineproduksjon. Hun hadde med en gave til skolen, en tegning av Herb i Oppland Arbeiderblad med teksten; "Fytte grisen så flott hus ……, men sikkert svindyrt".

Varaordføreren i Vestre Toten kommune Hege EriksenAvdelingsleder Åge Flægstad forteller om bygget med både griseshus og klasserom - Klikk for stort bildeAvdelingsleder Åge Flægstad forteller om bygget med både griseshus og klasserom Morten Kleven  gratulerte skolen med nytt grisehus og ga samtidig uttrykk for at kommunen setter pris på at en viktig del av naturbruksutdanningen foregår nettopp i Vestre Toten. Både Vestre og Østre Toten kommune ga skolen blomster i anledningen åpningen av nytt grisehus. En representant for Nortura gratulerte skolen med det nye bygget og overrakte et førstehjelpsskrin til avdelingsleder og gardsbestyrer Åge Flægstad. Åge Flægstad fortalte litt mer om bygget, med bl.a. 7 ukers puljedrift og hvordan elevene for opplæring i hele prosessen i svineproduksjonen.

Utbyggingen og serveringBløtkake til alle - Klikk for stort bildeBløtkake til alle Morten Kleven

Byggestarten var i juni 2017 og nå er byggene er ferdig. Oppland fylkeskommune som skoleeier har betalt 21 millioner kroner (inklusive merverdiavgift) for dette.  Det er Gråkjær A/S som har stått for byggeprosjektet. Elevene i klasse Vg3 landbruk som var tekniske arrangører for åpningsdagen tirsdag 13. mars som ble avsluttet med servering av pølser, bløtkake og kaffe til gjestene.

Sist oppdatert 13.03.2018