Nye voksenagronom-studenter

Morten Kleven Tirsdag 28. august startet et nytt kull på voksenagronomutdanninga i Oppland.

Morten Kleven

26 studenter

Rektor Torfinn Overn ønsker velkommen - Klikk for stort bildeRektor Torfinn Overn ønsker velkommen Morten Kleven Hele 26 studenter er tatt inn på deltidsstudiet 2018–2020. Skolestarten ble markert på Lena-Valle videregående skole, i Studiesenteret i Østre Toten på Lena. De nye studentene kommer fra Nord- og Midt-Gudbrandsdalen, Lillehammerregionen, Hadeland, Valdres og Gjøvikregionen – det vil si hele Oppland.

Rektor ønsket velkommen

Rektor Torfinn Overn ønsket det nye kullet velkommen til skolestart. Ha sa at de kunne glede seg til å få se og ta i bruk husdyravdelingen på Presteseter. Han understreket også at utdanningen krever stor innsats av deltakerne i løpet av de to årene utdanningen varer.

Fylkespolitiker Kjersti Bjørnstad

Fylkespolitiker Kjersti Bjørnstad holdt hilsningstale. Hun sa at yrket som matprodusent er et av de viktigste yrkene som finnes, og at hun berømmet deltakerne for å ha valgt denne utdanningen. Oppland fylkeskommune satser på bioøkonomi, og landbruket er særdeles viktig for Oppland.

Ordfører i Østre Toten kommune

Ordfører i Østre Toten kommune, Guri Bråthen, trakk fram at kommunen er fylkets største jordbrukskommune og landets største når det gjelder grønnsaksdyrking på friland. Hun ønsket deltakerne velkommen og oppfordret dem til å ta kontakt med henne direkte om de hadde noe på hjertet.

Oppland bondelag

Bjørnhild Kihle fra Oppland bondelag ønsket deltakerne lykke til, og roste Oppland fylkeskommune for arbeidet med voksenagronomutdanningen.

Deltidsstudium over to år

Voksenagronomutdanninga er et modulbasert deltidstilbud over to år. Studentene har sju 2-dagerssamlinger per studieår, samt en del kveldssamlinger, oppgaveinnleveringer, veiledning og tilbakemelding fra faglærer. De fleste samlingene er lagt til Lena-Valle vgs, mens noen få samlinger foregår andre steder.

Utviklet i Oppland

Lærerne ved naturbruksskolene i Oppland har utviklet dette modultilbudet.

Modulene er: Plantefag, husdyrfag, skogbruk og utmark, økonomistyring, bygning, teknikk, energi og klima og næringsutvikling. Flere av samlingsdagene er praktisk rettet.

Ansvar for nytt nasjonalt prosjekt

Nytt av året er at Oppland fylkeskommune har fått ansvaret for et nasjonalt prosjekt av Landbruks- og matdepartementet. Prosjektet skal gjøre voksenagronomutdanningen enklere å ta for folk i hele landet med bruk av digitale ressurser og løsninger.

Lena-Valle videregående skole har en sentral rolle som pilotskole i å teste ut slike nye ressurser og løsninger. Først ute til å prøve ut dette er voksenagronomkullet som startet tirsdag 28. august 2018. I tillegg vil vokseagronomdeltakere på Mo og Øyrane vidaregåande skule i Sogn- og Fjordane og Mære landbruksskole i Trøndelag gjennomføre tilsvarende testing dette skoleåret.

Prosjektleder for digitaliseringsprosjektet, Guro Hetland, var til stede på oppstartssamlingen på Lena-Valle.

Sist oppdatert 29.08.2018