Naturfag med fokus på klima

Fem klasser har arbeidet med naturfagprosjekt på dagens grønne fagdag. Fokuset har vært lokal mat, søppel, transport og klimaaksjon.

Elever fra Vg1 Service og samferdsel arbeider med temaet transport, med fokus på tiltak i Lena - Klikk for stort bildeElever fra Vg1 Service og samferdsel arbeider med temaet transport, med fokus på tiltak i Lena Morten Kleven Her er vinnerne av konkurransen om beste presentasjon. Temaet var klimaaksjon, og vinnerne er elever fra Vg1 naturbruk. - Klikk for stort bildeHer er vinnerne av konkurransen om beste presentasjon. Temaet var klimaaksjon, og vinnerne er elever fra Vg1 naturbruk. Kjersti Lunde Brevig

Det startet med informasjon om skolen som en «Grønn pilotskole» og at skolen deltar i Klimamesterskapet, denne og forrige uke. Så tok klima og miljørådgiver Inger Lise Willerud fra Østre Toten kommune over. Hun ga nyttig informasjon om klima og miljø, og hvordan vårt forbruk av mat, transport og plast har å si for klima. Hun utfordret elevene med spørsmål om hvordan våre hverdagsvalg påvirker utslipp og klima.

Klimaaksjon

Et av temaene de jobbet med var, hvordan lage en klimaaksjon med utgangspunkt i Parisavtale Morten Kleven  og klimaloven, som begge har ambisiøse mål om å redusere klimautslippene.

Lokal mat

Denne halve fagdagen utforsket elevene sitt eget nærmiljø, dvs. Lena med hensyn til hva som finnes av kortreist og klimavennlig mat i kjedebutikkene, og hvis det ikke finnes hvem selger det da? Emballasje var et annet stikkord. Elevene som besøkte dagligvare-butikkene på Lena så også etter hvordan maten er emballert med plast, papir eller uemballert.

I en pause fikk alle elevne smake på lokalprodusert fersk gulrot og kålrot som var høstet lokalt på jordet i Vg1 Service og samferdselelever - oppgave søppelskulptur - Klikk for stort bildeVg1 Service og samferdselelever - oppgave søppelskulptur Morten Kleven går. Disse grønnsakene kom fra Sogstad gård, Lena.

Søppel

Flere grupper arbeidet med søppel søppel, kildesortering og gjenbruk. Disse gruppene laget spennende "kunst" av søppel fra skolens miljøstasjon. I tillegg kom de med forslag til hvordan vi som skole kan bli bedre på dette.

Transport

Hva kan gjøres i Lena for mere fornuftige transportløsninger og klimagassutslipp. Flere av gruppene foreslo at det bør legges bedre tilrette for gående og syklende med gang og sykkelveier, og parkeringsplasser for sykler. Flere avganger med buss var også et forslag.

Morten Kleven

Dårlig hverdagshår - Klikk for stort bildeDårlig hverdagshår Morten Kleven