Gjør jorda sterk – vant grønn dag

På dagens «Grønne dag» ble elever på skolen utfordret om klima, miljø og bærekraft.

Morten Kleven

Gruppen som vant dagens konkurranse laget installasjon med påskriften «Hvis vi tar i et tak kan jorda bli sterk».

Det startet med informasjon om skolen som en «Grønn pilotskole» før klima og miljørådgiver Inger Lise Willerud fra Østre Toten kommune ga nyttig informasjon om klima og miljø, og hvordan vårt forbruk av mat, transport og plast har å si for klima. Hun utfordret elevene med spørsmål om hvordan våre Morten Kleven hverdagsvalg påvirker utslipp og klima.

Skolen er Opplands eneste «Grønne pilotskole» som innebærer at skolen setter, grønt fokus i fag og metoder, grønt fokus i regionalt samarbeid og grønt fokus i framtidsrettet utvikling av skolen.

Elevene utforsket miljøutfordringer og miljøløsninger i sitt eget nærmiljø. Temaene de jobbet med var:

• Kortreist og klimavennlig mat
  • Søppel, kildesortering og gjenbruk
  • Transport og klimagassutslipp
  • Klima – Parisavtale og klimaaksjoner
  • Dokumentere dagens aktiviteter Morten Kleven

Noen av elevene besøkte dagligvarebutikkene på Lena for å se hvordan utvalget er av mat som er kortreist eller langreist, hvordan maten er emballert, m.m. Andre Elever som arbeidet med temaet transport som kom med forslag som Østre Toten kommune ønsket å ta med seg for kom med løsninger for reduserte klimautslipp. Oppgavene om søppel ga elevene mulighet til å bruke søppel som en ressurs, til å lage et kunstverk av søppel i skolens miljøstasjon. Noen elever skal dokumenterte hva skjedde i løpet av denne grønne dagen.

Alle elevgruppene presenterte sine observasjoner og Morten Kleven vurderinger, og de lagde plakater som fikk fram gode forslag og observasjoner som de har funnet fram til i løpet av dagen. På den måten fikk alle se hva de andre gruppene gjort.

Til slutt stemte elevene på hvilken presentasjon som ga det beste svaret på dagens utfordringer. De tre beste presentasjonene/gruppene ble premiert med hver sin pallplass og premie i denne konkurransen om grønn bærekraftig utvikling.

Gruppen fra 2.klasse studiespesialisering vant med installasjonen laget av søppel, med en jordklode med påskriften «Hvis vi tar i et tak kan jorda bli sterk». Andreplassen gikk også til samme klasse, også laget av fotballsøppel var to små kunstverk, bl.a. en skilpadde. Tredjeplassen gikk til gruppe 16 som hadde klimaaksjon som tema.

Sist oppdatert 07.06.2019