Biogassanlegg med unik teknologi!

I dag ble biogassanlegget på Presteseter offisiell åpnet. Anlegget er et nasjonalt pilotanlegg, det største i sitt slag.

Morten Kleven

Mange hadde tatt turen til Presteseter for å bli kjent med skolens framtidsrettede fyrtårn. Anlegget omdanner husdyrgjødsel til mye varme og elektrisitet, og er verdens raskeste biogassreaktor!

Rektor Torfinn Overn ønsket alle velkommen ved å beskrive det nye biogassanlegget som del av et paradigmeskifte for skolen. Biogassanlegget er både en nasjonal pilot, og et svært viktig bidrag til Lena-Valle videregående skole som en «Grønn pilotskole» i Oppland fylkeskommune. Han oppfordret alle til å besøke kufjøset, grisehuset Kristina Hegge og Trond Klaape - Klikk for stort bildeKristina Hegge og Trond Klaape Morten Kleven
og ikke minst biogassanlegget. Rektor Torfinn Overn takket bl.a. Oppland fylkeskommunes politikere og administrasjon for de vedtakene som har gjort utbyggingene på Presteseter og Valle mulig, ikke mint byggingen av biogassanlegget.

Fylkespolitiker Kjersti Fremstad utrykte glede over at Oppland fylkeskommune har fått bygget dette biogassanlegget og øvrige bygg og anlegg på skolen. Hun ønsket skolen til lykke med dagen.

Lederen i Oppland Bonde og småbrukarlag Trond Klaape og Lederen i Oppland Bondelag Kristina Hegge ga begge en hilsningstale, og uttrykteElevene Eirin Kråbøl, Silje Ballangrud, Lotte Bjerkvold og rektor Torfinn Overn med blomsten de tok i mot av Trond Klaape fra Oppland Bonde og småbrukarlag - Klikk for stort bildeElevene Eirin Kråbøl, Silje Ballangrud, Lotte Bjerkvold og rektor Torfinn Overn med blomsten de tok i mot av Trond Klaape fra Oppland Bonde og småbrukarlag Morten Kleven

glede over fylkets satsing på naturbruksutdanningen bl.a. ved å satse på biogass. De overrakte en blomst til skolen som ble tatt imot av elev Lotte Bjerkevold i Vg2 Landbruk og gartnernæring.

Trond Husan fra Innovasjon Norge gratulerte skolen med det nye anlegget, og kunne fortelle at han hadde fulgt skolens arbeid med dette siden 2013. Trond overrakte blomst til rektor Overn.

Nibios Ingvar Hage gikk gjennom viktigheten av å bruke biologisk kunnskap til å skape gode løsninger og bedre ressursutnyttelse. Som forskningsinstitusjon arbeider Nibio med det. Han kunne fortelle at skolen har satt i gang et biogassprosjekt, og at skolen i dette prosjektet Trond Husan fra Innovasjon Norge ser på gassmotoren i anlegget - Klikk for stort bildeTrond Husan fra Innovasjon Norge ser på gassmotoren i anlegget Morten Kleven skal sammen med bl.a. Nibio forske på hvordan ulike innblandinger av bl.a. grønnsaksavfall kan utnyttes i biogassanlegget. I tillegg vil prosjektet inneholde testing av gjødseleffekten av bioresten som kommer ut av biogassanlegget.

Egil Andersen fra Antec Biogas A/S ga de frammøtte en innføring i hvordan biogassanlegget fungerer. Det er det firmaet som har levert og produsert anlegget. Etter dette var det servering av pølser, hamburgere, bløtkake og kaffe til alle gjestene. Alle de besøkende gikk da rundt og fikk orientering om alle elementene som biogassanlegget består av.

Elevene fra Vg3 Landbruk hadde ansvar for mye av det praktiske Egil Andersen fra Antec Biogas A/S orienterer om biogassanlegget - Klikk for stort bildeEgil Andersen fra Antec Biogas A/S orienterer om biogassanlegget Morten Kleven ved gjennomføringen av arrangementet, bl.a. orientering til de besøkende om grisehuset og kufjøset.

Sist oppdatert 21.11.2018