Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Digital eksamen

Fra og med våren 2016 er enkelte nettbaserte hjelpemidler tillatt. Her finner du en oversikt.

Disse hjelpemidlene er fritt tilgjengelig under eksamen:

I tillegg er disse nettsidene åpne:

Disse hjelpemidlene kan åpnes under eksamen bare dersom datamaskinen din er klargjort for den nye eksamensløsningen: 

Tidligere har det vært forbudt å benytte internett under eksamen til annet enn å hente oppgaven og levere besvarelsen via Prøvegjennomføringssystemet. Fra og med våren 2016 er det imidlertid tillatt å benytte de angitte nettbaserte hjelpemidlene på alle eksamener i Oppland der det er lov å bruke hjelpemidler.

I den nye eksamensløsningen vår får altså eksaminandene lov til å bruke internett, men de får bare adgang til godkjente nettsteder. Det er fortsatt forbudt å kommunisere med andre under eksamen.

NB: Den enkelte elev/privatist må selv forsikre seg om at datamaskinen er klargjort før eksamen starter. Hvis du har PC, må en tilpasset nettleser være installert. Denne nettleseren fungerer bare på Windows 7, Windows 8 og Windows 10. Hvis du har Mac, må en del innstillinger gjøres på maskinen.

Klargjøring av PC før eksamen (PDF, 568 kB)

Klargjøring av Mac før eksamen (PDF, 2 MB)

Vær oppmerksom på at enkelte funksjoner i Wikipedia, NDLA og Lovdata ikke fungerer, blant annet kan man ikke se videoer i NDLA.

NB! Søkefunksjonen i NDLA, som tidligere ikke har fungert under eksamen, fungerer nå. 

Gjør deg kjent med de nettbaserte hjelpemidlene før eksamen, og finn ut om du kan ha nytte av noen av dem.

Nytt eksamensreglement

Eksamensreglementet har blitt oppdatert, blant annet fordi vi har åpnet for nettbaserte hjelpemidler:

Reglement og rettledning for deg som skal ha eksamen (PDF, 301 kB).

Råd om bruk av nettbaserte hjelpemidler under eksamen

Alle har anledning til å bruke hjelpemidlene under eksamen. Det betyr ikke at du benytte dem.

Eksamensoppgavene utarbeides på samme måte som tidligere, og vurderingen av besvarelsene foregår som før. Hvis du har med lærebøker og andre sentrale læremidler som benyttes i opplæringen, er det ikke nødvendig å bruke de nettbaserte hjelpemidlene under eksamen, og det er ikke sikkert at du vil tjene på det.

I noen tilfeller kan imidlertid de nettbaserte hjelpemidlene være til nytte. Du bør derfor gjøre deg kjent med dem i god tid før eksamen. Husk at det lett går med mye tid dersom du begynner å søke og lese i oppslagsverk - pass på så du ikke sløser bort tid du heller burde ha brukt på å besvare oppgaven. 

Husk også at du må oppgi kilde dersom du gjengir tekst fra noen av hjelpemidlene dine, ellers risikerer du å få nedsatt karakter.

Nedlasting av NDLA-fag og Wikipedia til datamaskinen

Vi anbefaler at du laster ned norsk Wikipedia samt aktuelle NDLA-fag til datamaskinen din. Da har du tilgang til disse hjelpemidlene selv om internett skulle svikte under eksamen. De andre nettbaserte hjelpemidlene er det ikke mulig å laste ned.

Løsningen som gir tilgang til nettbaserte hjelpemidler under eksamen krever mye praktisk tilrettelegging. Derfor vil trolig mange av skolenes prøver gjennomføres uten tilgang til slike hjelpemidler. Da kan det være nyttig å ha NDLA-fag og norsk Wikipedia liggende på PC-en.

Veiledning for nedlasting av NDLA-fag og Wikipedia (PDF, 659 kB).

Sist oppdatert 18.05.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering